Kutak za sladokusce

Baklava

0
loading...
Potrebno je: 1 kg kora za baklavu, 900 g mlevenih oraha, 100 g krupno seckanih oraha, 150 g šećera, 250 g putera, 100 ml ulja, 1 kg šećera, limun


Napravite prvo preliv tako što ćete u lonac sipati šećer, a preko vodu, dva prsta iznad šećera. Kuvajte do 20 minuta na jačoj vatri, tako da preliv ne bude previše gust. Gustina treba da bude nešto između sirupa i vode. U skuvan preliv dodajte kriške limuna i ostavite da se ohladi.

Kod pripreme baklave istopite puter na tihoj vatri, pazeći da ne promeni boju, pa ga pomešajte sa uljem. U pripremljen pleh stavite prvo tri kore, premazujući jednu po jednu toplom mešavinom putera i ulja, a preko treće kore sipajte sve seckane orahe. Na isti način premažite i sledeće dve kore, a na drugu dodajte mlevene orahe pomešane sa šećerom. Postupak ponavljajte dok ne potrošite sve kore i mlevene orahe. Poslednje tri kore stavljajte premazane samo puterom. Pre pečenja isecite baklavu na kocke ili rombove, a potom je stavite u rernu. Pecite je na 200 stepeni. Proverite da li je pečena tako što ćete viljuškom razmaći isečene komadiće i pogledati do dna tepsije. Vruću pečenu baklavu potom prelijte hladnim prelivom. Ostavite je na hladnom mestu da potpuno upije preliv, a onda je služite.

(novosti.rs)
loading...

0 komentari:

Objavi komentar